Warwick School, Project One Campus

Client: Warwick School
Architect: Nicholas Hare
Designer: Coles, Grant & Jones Building Services Ltd.
Services Value: £6 Million

Project One Campus, Warwick School

CGJ Services have recently completed works on Project One Campus, a four building development for Warwick School. The project stretched from a design period beginning in autumn 2017, finally completing in summer 2020.

CGJ Services were originally approached to assist with the design and cost development of the project, in conjunction with the main contractor and architect, engineering the costs and services in order to meet the available budget, whilst ensuring that the services are suitable for the usage of the building, and meet the aesthetics requested by the architect and client.

The new buildings form part of a plan for the school campus to become a more integrated, safer and attractive environment.

The project was divided into two phases, each consisting of two new buildings.

The first phase comprised of a new Shared Sixth Form Centre, and the new King’s High School, providing accommodation for the students of the existing Girls School to join Warwick Preparatory School and Warwick School on the same site in Myton Road.

 

The building is predominantly naturally ventilated by means of automated windows and dampers within a central atrium area. LED-driven light fittings were carefully selected to enhance the architecture, whilst complementing the available natural light from full height windows. LPHW heating was installed utilising a mixture of wall mounted radiators and ceiling mounted radiant panels, with open heating coils integrated into bench seating where possible.

The Music School houses a fully fitted, acoustically designed Auditorium, together with a Rehearsal / Recital room, dedicated class Teaching Rooms, a Music Technology Suite, and an extensive facility of solo teaching rooms.

In order to prevent noise pollution from outside into music teaching & performance areas, and to prevent the musical performances disturbing surrounding areas, mechanical ventilation is utilised throughout, as opening windows are not feasible in such an environment. All supply ventilation is tempered via DX coils to allow the warming of fresh air and “peak lopping” of the teaching and performance spaces. The entrance atrium space is naturally ventilated via a small number of opening windows, which also provide night cooling during warmer months. This makes best use of natural resources to maintain comfortable temperatures during the day when the windows cannot be open.

Enquire